Λευκωσία: Η Μόνη πρωτεύουσα στον Κόσμο που ακολουθεί δύο Ζώνες Ώρας

Λευκωσία

Η είδηση μπορεί να ακούγεται κάπως παράξενα ή και χιουμοριστική, αλλά αντανακλά περισσότερα από τη διαφορά μιας ώρας, ο λόγος για την Κύπρο μας και την Λευκωσία.

Ένας μακρύς και πικρός διαχωρισμός στην Κύπρο μεταξύ Ελλήνων και  Τούρκων κατοίκων ξέσπασε με τον Αττίλα το 1974 όταν τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν το ένα τρίτο του νησιού. Στο κατεχόμενο από την Τουρκία βόρειο μέρος της Κύπρου, ντε φάκτο δεν ασκείται πολιτικός έλεγχος από την νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και έχει ανακηρυχθεί ένα ανεξάρτητο “κράτος” το 1983.

Η Λευκωσία μόνη πρωτεύουσα στον Κόσμο σε δύο Ζώνες Ώρας

Το “κράτος” που αυτοαποκαλείται “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα στον κόσμο πλην της Τουρκίας.

Όμως η Λευκωσία εκτός που είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, σε λίγες ημέρες θα έχει και 2 διαφορετικές ζώνες Ώρας, μια και η Τουρκία από πέρσι τον Σεπτέμβριο αποφάσισε πως θα έχει μια ζώνη Ώρας και δεν θα μπει ξανά σε χειμερινή ώρα όπως θα κάνει όλη η Ευρώπη.

Τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Οκτώβρη στις 4:00 θα πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι μια ώρα πίσω και να δείχνει 3:00.

Εκτός της Ισλανδίας ( που λόγω του υψηλού Γεωγραφικού του πλάτους δεν έχει καμιά επίδραση η αλλαγή Ώρας)  και της Ρωσίας  από το 2011,  πλέον και η Τουρκία δεν υιοθετεί την αλλαγή.

Έτσι Την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου Ο Τανούρ που είναι Τουρκοκύπριος θα φύγει από το Βόρειο μέρος της Λευκωσίας στις 9 το πρωί , και σε λίγα λεπτά της ώρας θα φθάσει στο Νότιο μέρος της Πρωτεύουσας Λευκωσίας να συναντήσει τον Ελληνοκύπριο Μιχάλη για μια εμπορική συναλλαγή , μόνο που το ρολόι θα δείχνει μια ώρα πίσω και θα γράφει 8 πμ.

Πολλοί Τουρκοκύπριοι αντιπαθούν την κατάσταση, λέγοντας ότι κάνει τη ζωή τους σκληρή. Ο Σαϊμόν Μπαχτσέλι, 49 ετών Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης καφενείου που ετοιμάζει πλήθος παραστάσεων για τουρίστες στην συνοριακή γραμμή της Λευκωσίας ήδη προγραμματίζει τις αλλαγές της Ώρας και για τις 2 πλευρές για να καλύψει όλη την πελατεία του.

Το μεγάλο πάρτι φυσικά γίνετε το βράδυ της πρωτοχρονιάς.

Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι καταστηματάρχες διοργανώνουν 2 διαφορετικά Ρεβεγιόν που όμως έχει και τον χαρακτήρα της Διαμαρτυρίας για την διαφορά Ώρας.

Μετά τα μεσάνυχτα στα βόρεια οι Τουρκοκύπριοι σκοπεύουν να περάσουν από τα κατεχόμενο μέρος και την ζώνη ασφαλείας,  για να γιορτάσουν ξανά το Νέο έτος στον Νότιο μέρος της Κύπρου Το Ελεύθερο.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ

Απαντήστε στο θέμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ