Ελλάδα…ο δεύτερος φτωχών της ΕΕ

Η φτώχεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα, μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης, βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλά ποσοστά φτώχειας, ενώ η Βουλγαρία κατατάσσεται ως η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε την τρέχουσα κατάσταση της φτώχειας στην Ελλάδα, θα συγκρίνουμε την οικονομία της με εκείνη της Βουλγαρίας και θα εκτιμήσουμε την πορεία της Ελλάδας προς τη θέση της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ε.Ε.

Η Κατάσταση της Φτώχειας στην Ελλάδα

Η Ελλάδα μετά την σοβαρή οικονομική κρίση από το 2009 και έπειτα, η οποία οδήγησε σε σημαντική ύφεση της οικονομίας, μείωση του ΑΕΠ πάνω από 25% το μεγαλύτερο ποσοστό σε οικονομία εν καιρώ ειρήνης αλλά και αύξηση της ανεργίας. Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση των πολιτών, αυξάνοντας τα ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022, το ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν 28.9%. Παρά την ελαφρά βελτίωση σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, τα ποσοστά παραμένουν ανησυχητικά υψηλά. Οι κύριες αιτίες της φτώχειας στην Ελλάδα περιλαμβάνουν την υψηλή ανεργία, τις χαμηλές αμοιβές και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, καθώς και την ανεπαρκή κοινωνική προστασία.

Η Οικονομία της Βουλγαρίας

Η Βουλγαρία κατατάσσεται ως η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ε.Ε. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2022, το ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν 32.8%. Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει μακροχρόνια οικονομικά προβλήματα που σχετίζονται με την χαμηλή παραγωγικότητα, την ανεπάρκεια επενδύσεων και την εκτεταμένη διαφθορά.

Ελληνική Οικονομία
Ελληνική Οικονομία…στον γκρεμό

Η οικονομική ανάπτυξη της Βουλγαρίας είναι χαμηλή σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι από τα χαμηλότερα στην Ένωση. Επιπλέον, το κοινωνικό δίχτυ προστασίας είναι ανεπαρκές, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σύγκριση και Εκτίμηση της Πορείας της Ελλάδας

Αν και η Ελλάδα και η Βουλγαρία αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα φτώχειας, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις οικονομίες τους. Η Ελλάδα έχει υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και καλύτερο βιοτικό επίπεδο σε σχέση με τη Βουλγαρία. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα και η αργή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Σύμφωνα με το άρθρο των Financial Times, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της φτώχειας, υπάρχει κίνδυνος να καταστεί η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πορεία της Ελλάδας προς αυτή τη θέση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η αποτελεσματικότητα των πολιτικών απασχόλησης, η βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα ενισχύσει την ανάπτυξη, θα μειώσει την ανεργία και θα παρέχει καλύτερη κοινωνική προστασία στους πολίτες. Η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη βελτίωση της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Μόνο έτσι θα μπορέσει να βγει από την κρίση και να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση των ποσοστών φτώχειας.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ

Απαντήστε στο θέμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ