Ο Κυριάκος έτοιμος για την Τελική Αναμέτρηση

Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Νέα Δημοκρατία με κάθε επιφύλαξη θα καταθέσει πρόταση μομφής, από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά, που παρέρχεται το εξάμηνο από την προηγούμενη και αποκτά και πάλι το δικαίωμα αυτό.

Ο λόγος φυσικά είναι ότι αυτές τις ημέρες και λίγο πριν τα Χριστούγεννα η Κυβέρνηση θα περάσει μέτρα Ανάπτυξης, που η Νέα Δημοκρατία, δεν θέλει με τίποτα και για κανέναν λόγο να το επιτρέψει, και είναι διατεθειμένη πλέον να χαλάσει και τις γιορτές των Χριστουγέννων για να πετύχουν τον σκοπό τους.

 • Με πρόσχημα πάλι δήθεν το Σκοπιανό, είναι πανέτοιμοι να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί κτυπώντας κάτω από την ζώνη ξανά τον Πάνο Καμμένο, και κάποιους από το ακροατήριο των Ανεξάρτητων βουλευτών του κοινοβουλίου, που ΝΑΙ μεν αλλά.
  Τα τελευταία μέτρα που θα πρέπει, να ψηφίσουν και αυτοί, και δεν θέλουν με τίποτα να περάσουν, αν και κάποια δεν θα μπορέσουν να τα σταματήσουν, εκεί στην Ν.Δ είναι τα ακόλουθα:
 • Κατάργηση των διατάξεων περί μειώσεων στις συντάξεις (το νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα 11/12 από την Ολομέλεια)
 • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών με στόχο την ενίσχυση της εργασίας των νέων. Ήδη έχει κατατεθεί σχετική τροπολογία η οποία αφορά την επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας, 50% από 1/1/2019 και 100% από 1/1/2020.
 • Προσλήψεις συνολικά 3.257 ατόμων για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Θα πρόκειται για εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο κρίνεται αναγκαίο για την ενίσχυση ενός προγράμματος που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
 • Προσλήψεις 15.000 ατόμων, εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού, στην Ειδική Αγωγή, σε βάθος τριετίας.
  Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται επίσης εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

Προεξέχοντος όλων βέβαια, τον πρώτο μετά μνημονιακό προϋπολογισμό για το νέο έτος 2019

Από την έναρξη της νέας Συνόδου μέχρι σήμερα η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή και ψηφίστηκαν:

 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν την κύρια σύνταξη για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
 • Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ.
 • Διανομή κοινωνικού μερίσματος. Ηδη έχουν υποβληθεί 914.000 ανέρχονται οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα εκ των οποίων οι 526.000 έχουν εγκριθεί. Από τις μη εγκεκριμένες αιτήσεις, το 24% δεν εγκρίνονται λόγω εισοδήματος, το 17% σχετίζεται με τη διαμονή, το 14% με το κοινωνικό εισόδημα.
 • Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 58 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (επανακαθορισμός του συντελεστή φορολογίας κερδών από επιχειρήσεις).
 • Νέα βάση υπολογισμού της μηνιαίας εισφοράς για ασφαλισμένους έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και γιατρούς των οικείων τομέων του κλάδου πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων).
 • Δυνατότητα απασχόλησης ανέργων στο πλαίσιο Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα.
 • Χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας για ανέργους, πρώην ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα έναρξης ή επανέναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΟΑΕΔ.
 • Ρυθμίσεις για την επέκταση του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» στα εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια.
 • Εξαίρεση από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.
 • Εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών σε εν ενεργεία και συνταξιούχους ένστολους, δικαστικούς λειτουργούς, ιατρικό προσωπικό, διδακτικό προσωπικό, καλλιτεχνικό προσωπικό.
 • Μοριοδότηση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες.
 • Δυνατότητα διάθεσης επιπλέον ποσού 7,2 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018 και 10,8 εκατομμυρίων ευρώ για το 2019 για την πληρωμή, μέσω του ΠΔΕ, αναπληρωτών και ωρομίσθιων  εκπαιδευτικών (συνολικά διατίθενται 24.300.000 ευρώ αντί για 13.500.000 που είχαν προβλεφθεί).
 • Επανακαθορισμός προθεσμιών για την εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
 • Ειδικές ρυθμίσεις τρόπου δόμησης για την αποκατάσταση και ανάπλαση των πυρόπληκτων περιοχών των δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου.
 • Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στην καταβολή των αναδρομικών στους δικαιούχους (ένστολους, δικαστικούς κλπ.). Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση νομοθετικής διάταξης, η οποία θα προβλέπει ότι, κατ’ εξαίρεση, η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για το εισόδημα αυτό εξαντλείται μετά την παρακράτηση 20% στο καταβαλλόμενο ποσό, που ορίζεται από τις γενικές φορολογικές διατάξεις (άρθρο 60 του ν.4172/2013)

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ

Απαντήστε στο θέμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.