Στην Κύπρο κατευθύνεται το γεωτρύπανο της ExxonMobil

 

Ρότα για το λιμάνι της Λεμεσού έχει χαράξει το πλωτό γεωτρύπανο «Stena IceMax», το οποίο αναμένεται να πραγματοποιήσει στο «τεμάχιο 10» της κυπριακής ΑΟΖ γεώτρηση για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum.

Το μήκους 228 μέτρων υπερσύγχρονο γεωτρύπανο «Stena IceMax» αναμένεται να καταπλεύσει αρχικά στο λιμάνι της Λεμεσού στις 12 Νοεμβρίου και τρεις ημέρες αργότερα να ξεκινήσει την πρώτη από τις δύο γεωτρήσεις της κοινοπραξίας.

Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, το βρετανικής σημαίας πλωτό γεωτρύπανο μπορεί να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε βάθη μέχρι και 11.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του βυθού και είναι εξειδικευμένο για γεωτρήσεις σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα ακόμα και σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά συνθήκες.

Όπως υποστηρίζει με δημοσίευμά της η «Daily Sabbah», η γεώτρηση θα φτάσει μέχρι τα 5.500 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας, ενώ ο «Πορθητής» έχει δυνατότητα γεωτρήσεων σε βάθη έως 12.192 μέτρων.

Στη Λευκωσία, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, τόνισε ότι στόχος του υπουργείου του είναι, σε συνεργασία με άλλες χώρες, να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι διεξάγεται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας η Πολυεθνικής Άσκηση «Νέμεσις 2018», στην οποία, εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετέχουν η Ελλάδα και η Γαλλία, και φέτος οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ και παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ιορδανία.

Στην άσκηση παίρνουν μέρος πάνω από 10 πολεμικά πλοία, οκτώ ελικόπτερα και αεροσκάφη, ομάδες αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών. Ο συνολικός αριθμός των ασκούμενων ξεπερνά τα 750 άτομα.

Στόχος της άσκησης είναι η αποτελεσματικότερη συνεργασία και συντονισμός για αντιμετώπιση κινδύνων σε εμπορικά πλοία και σε πλατφόρμες, με σενάρια που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση τρομοκρατίας, αλλά και με ατυχήματα με μαζικές διασώσεις και ρύπανση στη θάλασσα, ενόψει και της γεώτρησης της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ

Απαντήστε στο θέμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ