Παραίτηση της κυβέρνησης Ζάεφ

Την παραίτηση της κυβέρνησης Ζάεφ ζητά το κόμμα της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, με αφορμή την απόδραση Γκρούεφσκι στην Ουγγαρία.

Ο επικεφαλής του κόμματος Ζιγιαντίν Ζέλα ζήτησε και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών μαζί με τις προεδρικές.

Θεωρώντας ότι η χώρα έχει εκτεθεί διεθνώς κατηγόρησε ευθέως το Υπουργείο Εσωτερικών, και ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να ανοίξει έρευνα που να αφορά όλους όσοι γνώριζαν και βοήθησαν τον Γκρούεφσκι να αποδράσει.

Σε απάντησή του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ενήργησε ως όφειλε.

«Δεν υπάρχει κάτι μυστικό, κάτι παράνομο. Δεν έχει υπάρξει καμία αποτυχία εκτός και αν έγιναν παραλείψεις στα σύνορα ή αν οι συνοριοφύλακες έκαναν τα στραβά μάτια. Έχουμε ζητήσει την άμεση διερεύνηση της διαδικασίας και θα ανακοινώσουμε δημόσια τα αποτελέσματα».

Ο Ζόραν Ζάεφ κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης ότι είναι δειλός και δεν δέχεται να αναλάβει τις ευθύνες του.

«Πόσο δειλός είναι, που ενώ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να πάει στη φυλακή για τη Μακεδονία, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί, δεν δέχεται τις ευθύνες του. Όταν η ώρα να δεχτεί τις ευθύνες του έφτασε απέδρασε από τη χώρα σαν δειλός».

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρώπη υπάρχουν τηλεφωνήματα ανάμεσα στον Γκρούεφσκι και άλλους αξιωματούχους τα οποία αποδεικνύουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι ένοχος για κατάχρηση εξουσίας, εκλογική νοθεία και διαφθορά.

Μετά από ένα θρίλερ 48 ωρών η κυβέρνηση της Ουγγαρίας επιβεβαίωσε τελικά ότι ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι βρίσκεται στη χώρα και ότι υπέβαλε αίτημα ασύλου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν αναφέρεται: «Το Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα διεξαγάγει την διαδικασία εκτίμησης για την παροχή ασύλου, σε συμφωνία με τον Ουγγρικό νόμο και τους διεθνές δίκαιο».
«Η Μακεδονία είναι ένας στρατηγικός εταίρος και σημαντικός σύμμαχος της Ουγγαρίας», υπογράμμισε η ουγγρική ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι το αίτημα ασύλου του Γκρούεφσκι θα εξεταστεί «σε αμιγώς νομική άποψη».
Η αστυνομία των Σκοπίων είχε εκδώσει από τη Δευτέρα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Γκρούεφσκι, με τις προσπάθειες για τον εντοπισμό του να έχουν αποβεί άκαρπες.
Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων έχει καταδικαστεί σε 2 χρόνια φυλάκιση για την υπόθεση με την κωδική ονομασία «Τανκ». Ο Γκρούεφσκι βρέθηκε ένοχος, επειδή ενέκρινε τη μυστική αγορά μιας Μερσεντές αξίας 580.000 ευρώ το 2012 από την πρώην υπουργό Εσωτερικών, όχημα το οποίο σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για δικούς του σκοπούς.
Ο δημοσιογράφος του Euronews στη Βουδαπέστη μεταδίδει: «Αυτό είναι το ξενοδοχείο Κορίνθια στη Βουδαπέστη. Σύμφωνα με τα μακεδονικά μέσα ενημέρωσης αυτό είναι το μέρος όπου ο Νίκολα Γκρούεφσκι πέρασε τουλάχιστον μια νύχτα. Ο Σκοπιανός τύπος επίσης αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός πέρασε σε ουγγρικό έδαφος χωρίς να έχει διαβατήριο και λέγεται ότι διέσχισε τα σύνορα φορώντας γυναικεία ρούχα».

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ

Απαντήστε στο θέμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ