“Γιατί οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ευσταθούν νομικά,σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.”

Άγγελος Παπαλεξόπουλος, Αντιστράτηγος (εα)

Πολιτευτής Α’ Αθηνών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Η Τουρκία δεν έχει απολύτως κανένα νόμιμο δικαίωμα ή έννομο συμφέρον στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Αν όποιος καλόπιστος και ευφυής παρατηρήσει τα γεωγραφικά όρια της συγκεκριμένης περιοχής θα το κατανοήσει.

Εκεί ακριβώς τίθεται το πρόβλημα, ότι δηλαδή η Τουρκία ενεργεί αποκλειστικά και μόνο με την λογική του εκβιασμού και του “τσαμπουκά”.

Δύσκολα ακραίες θέσεις και ερμηνείες του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να της δώσουν κανένα νομικό και γεωστρατηγικό έρεισμα. Γι’ αυτό τον λόγο και επειδή γνωρίζει ότι οι απαιτήσεις της δεν ευσταθούν νομικά, εμφανίζεται και ενεργεί όχι για τον εαυτό της αλλά υπέρ των Τουρκοκυπρίων.

Με αυτό το τέχνασμα δολίως υποκρύπτει το αληθινό ενδιαφέρον της, που είναι η αγωνιώδης προσπάθεια της να μην μείνει εκτός των ενεργειακών δρώμενων που διαφαίνεται ότι ενεργοποιούνται στην περιοχή, μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου.

Γι’ αυτούς τους λόγους προβάλλει τα παρακάτω επιχειρήματα:

Πρώτον, ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να συνάπτει καμία διεθνή συμφωνία (όπως η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ) πριν λυθεί το Κυπριακό.

Δεύτερον, ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρη την Κύπρο (και στα κοιτάσματα του «οικοπέδου 12») και δεν παραιτούνται απ’ αυτά.

Επί αυτών των ισχυρισμών η Ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιπροτείνει τις εξής απόψεις:

Η κυπριακή κυβέρνηση αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ολόκληρη την διεθνή κοινότητα ως νόμιμη και έχει όλα τα σχετικά δικαιώματα. Η Τουρκία κατά την ανάπτυξη των ισχυρισμών της αποσιωπά και παραγνωρίζει την εισβολή που πραγματοποίησε το 1974.

Η κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα δεν επιτρέπει στη νόμιμη Κυπριακή κυβέρνηση να ασκεί την εξουσία της στα καταληφθέντα εδάφη, αλλά δεν της περιορίζει τα άλλα δικαιώματά της.

Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός ότι δεν μπορεί να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες είναι αυθαίρετος,παντελώς αστήρικτος και αγγίζει τα όρια του κουτού. Η επίλυση του Κυπριακού είναι μια τελείως ανεξάρτητη διαδικασία από την τρέχουσα άσκηση της κυριαρχίας. Η διατύπωση “οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρη την Κύπρο” είναι πέρα και για πέρα λανθασμένη και αστήρικτη.

Σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα που αναγνωρίζει ένα κράτος στην Κύπρο, η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι ισχυρίζονται ότι από το 1983, οπότε ανακήρυξαν την «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη. Σύμφωνα, λοιπόν, με την τουρκική θέση, οι Τουρκοκύπριοι έχουν πλήρη δικαιώματα στη βόρεια Κύπρο, άρα και στην ΑΟΖ που της αντιστοιχεί. Δεν έχουν, όμως, κανένα δικαίωμα στην ελεύθερη Κύπρο και κατ’ επέκτασιν στην ΑΟΖ που της αντιστοιχεί.

Η απάντηση σε αυτήν την γελοιότητα είναι ότι η ανακήρυξη του 1983 είναι μονομερής και μη διεθνώς αναγνωρισμένη και επιτεύχθηκε με τα όπλα και αμέτρητους καταλόγους νεκρών και αγνοουμένων.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ

Απαντήστε στο θέμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ