Ένταση πάλι Δυτικά της Κύπρου

Ελληνική ΑΟΖ

Ελληνική ΑΟΖ

«Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία και την καλούμε να συζητήσουμε για τον καθορισμό των θαλάσσιων μας ζωνών, στη βάση του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία στέλνει το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» δυτικά της Κύπρου στα όρια των ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας και σε περιοχή που επικαλύπτει τμήματα των τεμαχίων
τέσσερα και πέντε της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης μιλώντας στο ΡΙΚ, με τις ενέργειες αυτές η Τουρκία προκαλεί ένταση.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ σημείωσε ακόμη ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται στην έκθεσή του στη μορφή λύσης, που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Χαρακτήρισε ως αρνητική τη μη σαφή αναφορά στα όσα γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως επισήμανε, αναφέρεται στα μέρη και στέλνει μήνυμα να αποφευχθούν ενέργειες για κλιμάκωση, αλλά δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην Τουρκία. «Ξέρουμε γιατί δεν το κάνει αυτό ο γενικός γραμματέας, αλλά δεν συμφωνούμε με αυτήν την προσέγγιση, ούτε μας ικανοποιεί» πρόσθεσε.

Ο Yπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών και χαρακτήρισε κρίσιμη τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 23 Οκτωβρίου.

«Πέραν των γενικών προσεγγίσεων πρέπει να υποβληθούν συγκεκριμένες εισηγήσεις», εξήγησε, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται να καθοριστούν κοινές θέσεις επί της ουσίας ώστε «να πάμε όσο πιο ενωμένοι και προετοιμασμένοι
σε αυτή την προσπάθεια». Επεσήμανε, τέλος, ότι μέσα από την έκθεσή του ο γενικός γραμματέας «προσπαθεί να αφήσει ανοικτή την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού».

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ

Απαντήστε στο θέμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ