Μία σειρά νομοθετημάτων που κάνουν πράξη τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ παίρνουν το δρόμο προς ψήφιση από τη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του υψηλού ΦΠΑ στο 22% από 24% και του χαμηλού στο 12% από το 13%, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, θα περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή και στο οποίο ενσωματώνονται και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2019, που μεσοσταθμικά θα φτάσει το 30%, ενώ για 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες οι εκπτώσεις στον φόρο θα αγγίζουν το 50%.
Τα 8 θετικά μέτρα που αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή τους επόμενους δύο μήνες, είναι τα εξής:
1. Αναδρομικά ένστολων, δικαστικών, πανεπιστημιακών και γιατρών.
2. Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις.
3. Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, συρρικνώνοντας τον συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.
4. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους έως 25 ετών. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από την πρώτη του χρόνου σε ποσοστό 50%, ενώ καθολική εφαρμογή θα έχει από το 2020.
5. Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων. Αρχής γενομένης από την 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.
6. 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία.
7. Μείωση ΦΠΑ. Εδώ ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέτρο που νομοθετείται από τώρα για το 2021. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, «από 1/1/21 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%».
8. Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.
Στα παραπάνω προστίθενται η ήδη νομοθετημένη αύξηση του κατώτατου μισθού, το επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους (με ποσό που θα κυμαίνεται ανά περίπτωση από 70 έως 200 ευρώ), ενώ παράλληλα το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται σε κάποια επιπλέον μέτρα, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από το πλεόνασμα.
Ο λόγος είναι για το κοινωνικό μέρισμα που θα διατεθεί σε ευπαθείς ομάδες αλλά και για το επίδομα θέρμανσης, μέτρο αναγκαίο, ειδικά μετά την πρόσφατη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου σε σχέση με πέρυσι.
Τα μέτρα θα έρθουν στη Βουλή από τις αρχές Νοεμβρίου και στόχος είναι να ψηφίζονται 1-2 την εβδομάδα, ώστε το αργότερο πριν από τα Χριστούγεννα να έχουν νομοθετηθεί στο σύνολό τους.
Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, παραμένει η ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Μέχρι στιγμής, τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι όλο και πιο ενθαρρυντικά και, όπως φαίνεται, στο Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου θα δοθεί το «πράσινο φως» από τους δανειστές για ακύρωση.
Αυτό σημαίνει πως το εφετινό κοινωνικό μέρισμα θα ανέρχεται στην καλύτερη των περιπτώσεων στο 65% του περυσινού, το οποίο είχε διαμορφωθεί στα 720 εκατ. ευρώ.
Ο ασφυκτικός δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται για την χορήγηση μερίσματος οδηγεί την κυβέρνηση να επεξεργάζεται δύο διαφορετικά σενάρια για το πως θα διανεμηθούν τα 450 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει πως θα υιοθετηθούν τα περσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα ωφεληθεί ο ίδιος αριθμός δικαιούχων, ήτοι 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά με μικρότερα ποσά.
Πέρυσι το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ. Το δε μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ. Εάν υιοθετηθεί η ίδια λογική, τότε θα υπάρξει μια μείωση των προαναφερομένων μερισμάτων κατά 65%. Έτσι, το μέρισμα θα διανεμηθεί ξανά σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά θα κυμαίνεται από 162 έως 877 ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο, υιοθετεί μια εντελώς διαφορετική λογική από την προαναφερόμενη και προβλέπει την ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας (παρά το ότι λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).
Το Κοινωνικό Μέρισμα θα «σπάσει» παράλληλα σε πολλές «ειδικές» κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι. Και φέτος όπως εξετάζουν στην κυβέρνηση, στους δικαιούχους θα συμπεριληφθούν οι νέοι άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Το εν λόγω μέρισμα είχε ονομαστεί έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης και αφορούσε μη επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 έως 24 ετών. Το μέρισμα για τους νέους ανέργους έφτανε στο ποσό ύψους των 400 ευρώ.
Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο
Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.
Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας
Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ