Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

«Μετά την άρνηση του υπουργού Εξωτερικών να διευρύνει τη συζήτηση για κρίσιμα εθνικά θέματα σε έναν θεσμό, τον οποίο εμείς σεβόμαστε απολύτως, η ΝΔ αποφάσισε από την παρούσα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) να αποχωρήσει» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, εξερχόμενος του υπουργείου Εξωτερικών μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «το σημερινό ΕΣΕΠ συγκαλείτε μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας κάθε συνεδρίασής του» κατά τον οποίο «υπήρξαν μείζονες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας», κάνοντας αναφορά στα σχετικά αιτήματα -για ενημέρωση και συζήτηση- της ΝΔ και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην εκκίνηση του σημερινού ΕΣΕΠ, όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος «η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, ώστε πέραν του θεσμικού και σοβαρού ενδιαφέροντος ζητήματος της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, να γίνει ενημέρωση και συζήτηση από τον υπουργό των Εξωτερικών για ζητήματα όπως η πορεία των σχέσεων με την Αλβανία, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ενόψει των σοβαρών συζητήσεων που γίνονται στο Κόσσοβο αυτήν την περίοδο, για το πώς πορεύονται οι ελληνορωσικές σχέσεις, τι ακριβώς γίνεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεδομένων και των τελευταίων θέσεων της Άγκυρας με νέες πιέσεις, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα στη Θράκη, ειδικά όσον αφορά στο θέμα των μουφτήδων, κ.λπ.».

«Αυτή τη διεύρυνση της συζήτησης αρνήθηκε ο κ. υπουργός των Εξωτερικών» τόνισε ο τομεάρχης της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «το ΕΣΕΠ πρέπει να προστατευθεί ως θεσμός, δεν μπορεί να μεταλλαχθεί -και αυτή είναι η άποψη της ΝΔ- ως ένα είδος ξεπλύματος του γεγονότος ότι δεν υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση για κρίσιμα ζητήματα».

Ο Υπουργός των Εξωτερικών Κος. Κοτζιάς Όπως σημείωσε, η πρόσκληση που είχε απευθύνει είναι από τις 16 Αυγούστου, σημειώνοντας πως ο κ. Κουμουτσάκος παρέλαβε το έγγραφο με την υπογραφή του, ο ίδιος και όχι κάποιος εκπρόσωπός του, στις 17 Αυγούστου 2018».

«Από τις 17 Αυγούστου είχε χρόνο προκειμένου είτε να στείλει δικές του σκέψεις, είτε να κάνει παρατηρήσεις επί της ημερήσιας διάταξης ή να προτείνει να αλλάξουμε ακόμα και το θέμα της συνεδρίασης. Δεν το έκανε λέγοντας ψευδώς ότι το έλαβε το έγγραφο της πρόσκλησης μόλις πριν δύο ημέρες, ενώ αποδεικνύεται από την υπογραφή του -όπου έχει βάλει ο ίδιος την ημερομηνία που το έχει λάβει- ότι το έχει λάβει εδώ και σχεδόν ένα μήνα, μόνο και μόνο για να μην τοποθετηθεί πάνω στα θέματα του Συμβουλίου της Ασφαλείας και να ακολουθήσει μια πολιτική η οποία είναι πρωτοφανής για την ελληνική εξωτερική πολιτική, που δεν έχει ξαναγίνει στο θεσμό του ΕΣΕΠ που τον γνωρίζω από την πρώτη ημέρα που δημιουργήθηκε γιατί συμμετείχα στο σχεδιασμό του ίδιου του νόμου» πρόσθεσε.

«Είναι ένα δείγμα ότι η ΝΔ υπηρετεί τα στενά κομματικά της συμφέροντα και εξακολουθούμε να έχουμε το φαινόμενο, αντί να έχει τη ματιά της στραμμένη στις ανάγκες της χώρας, στο διεθνές γίγνεσθαι, ούτε καν να έχει στραμμένη τη ματιά της στο εσωτερικό της χώρας, αλλά στο εσωτερικό του κόμματός της» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ

Απαντήστε στο θέμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ