Μεσόγειος: Οικόπεδα σε Αναστάτωση, μέσα στα πλαίσια των πρώτων 100 ημερών του Ερντογάν.

Η Κύπρος και η Αίγυπτος ήρθαν σε πλήρη συμφωνία σχετικά με τη δημιουργία αγωγού από το οικόπεδο 12 τής κυπριακής ΑΟΖ προς το Κάιρο, σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε απόψε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ.

Διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το ΡΙΚ, δήλωσαν ότι η συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει και την απαραίτητη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τυγχάνει τώρα τελικής επεξεργασίας σε επί μέρους σημεία και αναμένεται να υπογραφεί σε επίσημη τελετή εντός τού Φθινοπώρου.

Η συμφωνία αυτή δρομολογεί πλέον εξελίξεις πού θα διευκολύνουν σημαντικά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στο πεδίου Αφροδίτη του τεμαχίου 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με αναφορές του ΡΙΚ, στο υπουργείο Ενέργειας , πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη του Γ. Διευθυντή του υπουργείου Στέλιου Χειμώνα με εκπροσώπους και εμπειρογνώμονες κομμάτων. Η σύσκεψη, πού δεν ανακοινώθηκε επίσημα, ήταν συνέχεια τής πρόσφατης σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων στο προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ερωτιματικό παραμένει το αίτημα της εταιρείας Νoble, η οποία διαχειρίζεται το κοίτασμα Αφροδίτη, για αλλαγή στην αναλογία ποσοστών στα έσοδα ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την εταιρεία.

Συγκεκριμένα, ενώ τα ποσοστά εσόδων με βάση το υπάρχον συμβόλαιο είναι 60% για την Κυπριακή Δημοκρατία και 40% για την εταιρεία, η Νoble εισηγείται αντιστροφή των ποσοστών.

Το ΡΙΚ, επικαλούμενο διασταυρωμένες πληροφορίες του, μετέδωσε ότι η τάση πού υπάρχει στη Λευκωσία είναι να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την Noble και μάλιστα εντός Σεπτεμβρίου με στόχο να λήξει μέχρι το τέλος τού έτους.

Πρόθεση της Λευκωσίας δεν είναι να ικανοποιήσει το αίτημα της εταιρείας όπως αυτό κατατέθηκε, όμως αν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στα ποσοστά, τότε αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται στη νέα συμφωνία και από άλλες πρόνοιες, έτσι που να διασφαλίζεται η έναρξη της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος εντός τακτού χρονικού διαστήματος.

Τα κόμματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, διατύπωσαν απόψεις, αλλά γενικά μπορεί να λεχθεί πως υπάρχει η απαραίτητη κατανόηση την έναρξης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με την εταιρεία.

Τα σενάρια είναι η εκμετάλλευση από την Noble στο οικόπεδο 12 εντός του 2022 και στο 10 από την Exxon Mobil, σε περίπτωση βεβαίως που θα βρεθεί αξιόλογο κοίτασμα, το 2026.

Εν τω μεταξύ «Η Τουρκία θα κάνει αυτό που ξέρει στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, επαναφέροντας στο προσκήνιο την πρόθεσή του για έναρξη γεωτρήσεων ενώ ανακοίνωσε και τη μίσθωση ενός δεύτερου γεωτρύπανου.

«Ξεκινώντας γεωτρήσεις στα βαθιά και ρηχά νερά της Μεσογείου δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας. Κάποιοι συναντήθηκαν και συζήτησαν για το τι θα κάνει η Τουρκία. Η Τουρκία θα κάνει αυτό που ξέρει», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ αλλά και τουρκοκυπριακά μέσα.

Μάλιστα ο Ερντογάν υποσχέθηκε «τριπλασιασμό των προσπαθειών» ώστε να «μεγιστοποιηθεί το κέρδος από τα αποθέματα υδρογονανθράκων». Ανακοίνωσε επίσης τα σχέδια για μίσθωση ενός νέου πλοίου – γεωτρύπανου.

Οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν έγιναν στη διάρκεια των ανακοινώσεων για το πλάνο 100 πρώτων ημερών της νεοεκλεγείσας κυβέρνησής του.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Star αναφέρει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης ο Ερντογαν αναφέρθηκε και στο κυπριακό ζήτημα.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για το ζήτημα της Κύπρου έχουν αποδειχθεί άκαρπες, εξαιτίας της στάσης των Ελληνοκυπρίων, θα επιχειρηθεί μια διαφορετική διαδικασία.

Και όλα αυτά τα γεγονότα όταν το τουρκικό νόμισμα καταγράφει νέα πτώση, με την ισοτιμία στο ιστορικό χαμηλό των 5,14 λιρών ανά δολάριο. Στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο δείκτης BIST σημειώνει πτώση 1,5%, με τις απώλειες του από τις αρχές του έτους να ανέρχονται στο 18,3%. Στο στόχαστρο βρίσκονται τράπεζες, εταιρείες εξαρτημάτων αυτοκινήτων και κατασκευαστικές.

Η Τουρκία βρίσκεται κάτω από Πίεση σε όλα τα Επίπεδα, και οι 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της Νέας Κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν δημιουργούν ανησυχίες σε διπλωματικό επίπεδο στις Παράκτιες γειτονικές Χώρες.

Η Ελλάδα παρακολουθεί από πολύ κοντά τα γεγονότα με την Γείτονα Χώρα και δεν αφήνει τίποτα ελεύθερο να πέσει κάτω, χωρίς να το προσεγγίσει από κάθε πλευρά.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ

Απαντήστε στο θέμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ