Καταργήστε επιτέλους αυτόν τον Ληστρικό φόρο του 80% στο Νερό

Καταργήστε επιτέλους αυτόν τον Ληστρικό φόρο του 80% στο Νερό

Καταργήστε επιτέλους αυτόν τον Ληστρικό φόρο του 80% στο Νερό

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για τα τιμολόγια του νερού και της αποχέτευσης που επιβάλλουν οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και οι δημοτικές αρχές σε Δήμους σε όλη τη χώρα, δυσβάσταχτες τέτοιες αυξήσεις αποφασίστηκαν και στη Κοζάνη.

Πιο συγκεκριμένα, οι Κάτοικοι Δήμων & κοινοτήτων πλέον της Κοζάνης, διαπίστωσαν εδώ και χρόνια ότι οι λογαριασμοί του νερού είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.

Στον ίδιο φάκελο με το λογαριασμό διάβασαν ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης) που έλεγε ότι είναι υποχρεωμένη να επιβάλει ειδικό τέλος 80% για έργα που έγιναν η που θα γίνουν…και αυτό συνεχίζετε εδώ και πολλά χρόνια, & μάλιστα σε καιρούς γενικευμένης Ύφεσης και οικονομικής δυσπραγίας.

Το άρθρο 11 του Ν.1069/80 προέβλεπε ότι η επιβολή τέλους 80% επί της αξίας του Νερού θα ίσχυε για 10 έτη, αλλά αυτό  παρατάθηκε για ακόμη 20 και συνεχίζει και σήμερα.

Με την εφαρμογή του Ν. 3852/10 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), με τον οποίο, είτε καταργήθηκαν οι Δ.Ε.Υ.Α. και οι αρμοδιότητές τους πέρασαν στις Υπηρεσίες Ύδρευσης των Δήμων, είτε οι διάφορες Δ.Ε.Υ.Α. συγχωνεύθηκαν δημιουργώντας μία νέα Δ.Ε.Υ.Α. ανά Δήμο, ανακύπτει το ζήτημα εάν οι νεοσυσταθείσες Δ.Ε.Υ.Α. νομιμοποιούνται να επιβάλλουν το εν λόγω ειδικό τέλος και εάν ναι, για πόσο χρονικό διάστημα.

Κατά συνέπεια, πρέπει να διασαφηνιστεί εάν η προκύψασα από την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτη, νέα Δ.Ε.Υ.Α., δύναται να εφαρμόζει τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 11 του Ν.1069/1980, ώστε να επιβάλλει το εν λόγω ειδικό τέλος για 30 έτη ή για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται ώστε να συμπληρωθεί η τριακονταετία επιβολής του από τις καταργηθείσες Δ.Ε.Υ.Α.

Ήδη πολλές Δ.Ε.Υ.Α έχουν καταργήσει το ληστρικό αυτό 80% και με τις καταγγελίες τον Πολιτών σε πολλές περιοχές της Ελλάδος ,αλλά αυτό δεν φθάνει…πρέπει άμεσα αυτό το τέλος να λάβει τέλος Παντού σε όλη την Επικράτεια.

Επανέρχοντας στην Δ.Ε.Υ.Α.Κοζάνης με επίσημη της ανάρτηση σε γνωστή ιστοσελίδα του Νομού, με ημερομηνία 5/3/2014 με αφορμή επιστολή δημότη με τίτλο « Ο ληστρικός φόρος 80% επί της αξίας του νερού»: Πηγή: e-ptolemeos.gr  παρόλο  που αναγνωρίζει ότι αυτό το ειδικό τέλος θα ίσχυε έως το 2015…. έως και σήμερα  με αποφάσεις του Δ.Σ.. ισχύει ακόμη  … και επιμένουν μάλιστα με διάφορα νομοθετήματα να συντηρούν αυτόν τον Ληστρικό φόρο που τους δίνετε η δυνατότητα να τον καταργήσουν και αυτό γιατί….από το Μάρτιο του 2017 με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών στο άρθρο 11 του ν. 1069/1980 (Α’ 191) προστίθενται  παρ. 3, 4 και 5  ως εξής:

3. Επιχειρήσεις του παρόντος νόμου, κατόπιν λήψης απόφασης του Διοικητικού τους Συμβουλίου, η οποία υποβάλλεται σε υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας στην αρχή που τις εποπτεύει, δύνανται να αναστείλουν την επιβολή του τέλους του παρόντος άρθρου, εφόσον δεν υφίστανται πλέον οικονομικές υποχρεώσεις, που να σχετίζονται με τους σκοπούς για τους οποίους επιβάλλεται και για την εκπλήρωση των οποίων χρησιμοποιείται το εν λόγω έσοδο ή να ορίσουν ποσοστό μικρότερο του 80% επί της αξίας του καταναλώσιμου  ύδατος. Σε περίπτωση κατά την οποία εκλείψει η ανωτέρω προϋπόθεση, η αναστολή επιβολής αίρεται υποχρεωτικά, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο χρόνος αναστολής επιβολής του τέλους προσμετράτε στο συνολικό χρόνο επιβολής του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1.

4.Τα έσοδα από το τέλος του παρόντος άρθρου αποτελούν επιχορηγήσεις παγίων επενδύσεων των Δ.Ε.Υ.Α.

5. Αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων Δ.Ε.Υ.Α. περί αναστολής είσπραξης του τέλους της παρ. 1, που έχουν ληφθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, θεωρούνται νόμιμες και αναστέλλεται κάθε πειθαρχική ή ποινική διαδικασία ή διαδικασία καταλογισμού σε βάρος των μελών των οικείων Διοικητικών ή Δημοτικών Συμβουλίων».

 

Δαπάνες για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων από έσοδα από το τέλος του άρθρου 11 του ν. 1069/80 θεωρούνται νόμιμες, εφόσον έγιναν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί υπηρεσιών, προμηθειών, έργων, αποδοχών προσωπικού κάθε είδους, απόδοσης κρατήσεων και απόδοσης ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών.

όλο το Πολυνομοσχέδιο εδώ.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ

Απαντήστε στο θέμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ