Ήταν ένα μικρό Καράβι…….

2015 έτος Προσφυγιάς για 850 χιλιάδες Ανθρώπους που έφθασαν στην Ελλάδα δια Θαλάσσης.

500 χιλιάδες από αυτούς έφθασαν στην Λέσβο των 85 χιλιάδων κατοίκων, το τρίτο Μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί μετά την Κρήτη και την Εύβοια.

Στις ακτές της εκτός από Ανθρώπους ξεβράστηκαν και σωσίβια, εκατοντάδες χιλιάδες σωσίβια που έμειναν στις ακτές παρατημένα στην άκρη της στεριάς.

Μια επιχείρηση στην Ολλανδία η Makers Unite, είδαν την φωτογραφία και έμαθαν για τα πεταμένα σωσίβια και αποφάσισαν να κάνουν μια δουλειά με αυτά.

Η φωτογραφία του Στρατή Μπαλάσκα έκανε το γύρο του κόσμου.

 

Ήρθαν μάζεψαν όσα μπορούσαν περισσότερα και τα μετέφεραν στο Άμστερνταμ για να φτιάξουν μπλούζες και τσάντες από το υλικό και το χρώμα τους.

71 πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα μέσω Λέσβου και να φθάσουν στην Ολλανδία, δουλεύουν στην συγκεκριμένη επιχείρηση για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα 6 εβδομάδων για επαγγελματική σταδιοδρομία στην χώρα αυτή.

“Δίνουμε και στους Πρόσφυγές  και σε αυτό το απόβλητο υλικό μια δεύτερη ευκαιρία”, λέει ο Thami Schweichler, διευθυντής και συνιδρυτής της Makers Unite. Πιστεύει επίσης ότι το υλικό θα προκαλέσει μια πολύ αναγκαία αναζήτηση. «Ελπίζουμε ότι τα προϊόντα μας θα συνειδητοποιήσουν τους πρόσφυγες και ταυτόχρονα θα τους βοηθήσουν να οικοδομήσουν ένα μέλλον».

Οι ράφτες λαμβάνουν € 150  κάθε μήνα για οκτώ ώρες εβδομαδιαίας εθελοντικής εργασίας επιπλέον των παροχών ανεργίας που τους δίνει το Ολλανδικό κράτος.

Μεταξύ των ραπτών είναι ο Eman Haj Omar και η σύζυγός του Ammar, πραγματοποίησαν το θαλάσσιο ταξίδι μαζί το 2015.

Πίσω στο Χαλέπι, η Αμάρ εργάζονταν σε ηλεκτρονικό μηχάνημα και έφτιαχνε κέντημα στην εταιρεία του πατέρα της. Όταν έπεσε μια βόμβα στο σχολείο των παιδιών τους, ήταν καιρός να φύγουν. Πλήρωσαν τον λάθρο διακινητή  € 3.000 για τη διέλευση από την Αλικαρνασσό στο νησί της Κω σε ένα μικρό καραβάκι. το ταξίδι χρειάστηκε τέσσερις ώρες.

Εμείς δεν τα ονομάζουμε σωσίβια, τα λέμε Γιλέκα Ζωής και αποφασίσαμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτά για να μας θυμίζει την οδύνη που ζήσαμε αυτές τις μαύρες 4 ώρες ταξιδιού.

Στην μνήμη μου έρχονται τα παιδιά που έχουν πνιγεί και εκείνο το αγοράκι στην παραλία, το 3 χρονο που είδαμε στην τηλεόραση στην Ελλάδα, ναι αυτό με το κόκκινο μπλουζάκι και το γιλέκο ζωής. Το γνώριζα το παιδάκι αυτό, το όνομά του ήταν Άλαν Κούρντι.

 

«Όταν δουλεύω, σκέφτομαι τους ανθρώπους που φορούσαν τα Γιλέκα ζωής», λέει ο Ramzi Aloker ένας ‘άλλος Πρόσφυγας που εργάζεται σε αυτό το project “Ποιοι ήταν αυτοί και τι τους συνέβη; Θυμάμαι επίσης το δικό μου ταξίδι.

Η σκοτεινή θάλασσα και τα απόκρημνα ελληνικά βουνά. ” κατασκευάζω τσάντες για φορητούς υπολογιστές με τα υλικά αυτά, της ζωής για μένα, του θανάτου για άλλους.

Η Makers Unite πωλεί περίπου 100-200 προϊόντα κάθε μήνα, κυρίως μέσω της ιστοσελίδας της Οι παραγγελίες προέρχονται κυρίως από τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Δεν γνωρίζω τι κάνει τον κόσμο να αγοράζει τα προϊόντα μας δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας, ξέρω όμως πολλούς που το έκαναν, για να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στους Έλληνες νησιώτες  στους ίδιους του Πρόσφυγες, και συνάμα να δείξει την δυσαρέσκεια του,  στην μεταναστευτική Πολιτική της Ευρώπης.

 

 

2018 Μάϊος, 500 νέοι πρόσφυγες την ημέρα στην Λέσβο.

Τα στοιχεία που φθάνουν στα γραφεία μας μιλάνε, ότι για μια δομή των 2,5 χιλιάδων ατόμων κατασκευάσθηκε η Μόρια, αλλά ζουν σε αυτή περίπου 7 χιλιάδες πρόσφυγες.

«Οι συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας είναι επικίνδυνες και εντελώς ανθυγιεινές, ιδίως για τα παιδιά»

Από την πλευρά της η νοσηλεύτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, Κατερίνα Κατωπόδη αναφέρει: «Εδώ και μήνες έχουμε προειδοποιήσει για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης σωματικής και ψυχικής υγείας στη Λέσβο. Οι αρχές δεν έχουν ανταποκριθεί σε αυτή την ξεκάθαρη ανάγκη και το μαρτύριο των ανθρώπων συνεχίζει να μεγαλώνει. Καθημερινά βλέπουμε στην κλινική μας ασθενείς με επείγουσες ανάγκες, πολλοί από τους οποίους έχουν αυτοτραυματιστεί ή διαπράξει απόπειρες αυτοκτονίας»,

 

Σε αυτό το κλίμα, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Μυτιλήνη χθες, μόνο εύκολη δεν μπορούσε να ήταν.

Παρόλο τον ξεσηκωμό δίκαιο για πολλούς, ο Αλέξης Τσίπρας με Υπουργούς και Κυβερνητικά στελέχη του, ήταν εκεί συνομίλησε με τους καταστηματάρχες και απλούς πολίτες.

 

Δίκαιο το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ, στα βεβαρημένα από την προσφυγιά Νησιά, και θα γίνει πράξη τους επόμενους μήνες που η καθαρή έξοδος της χώρας  από τα μνημόνια θα το επιτρέψει.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ

Απαντήστε στο θέμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ