Στην Αθήνα εκτάκτως ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών

H αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις κινήσεις της Τουρκίας είναι ζυγισμένη και προσεκτική. Εκείνο που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι ότι γίνεται σε μια χρονική στιγμή που στα Κογκρέσο συζητιέται στα ενδότερα η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για μια σειρά θεμάτων, πρωτίστως όμως για την αγορά των S400 από την Άγκυρα που το Πεντάγωνο δεν θέλει να αποδεχθεί.

Το κλίμα στο Κογκρέσο για την Τουρκία έχει γίνει πολύ βαρύ, αφού όλο και περισσότεροι γερουσιαστές κατακρίνουν ανοιχτά την αντισυμμαχική της συμπεριφορά και όπως εκτιμάται το θέμα δεν είναι αν θα επιβληθούν κυρώσεις αλλά ποτέ θα γίνει αυτό και τι είδους κυρώσεις θα είναι αυτές

Σε αντίθετο δρόμο όμως κινείται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου ο Ρεξ Τίλερσον φαίνεται ότι θέλει – μετά την επίσκεψη του στην Τουρκία και την συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν – να δώσει χρόνο στην Τουρκία σταθμίζοντας προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά των κυρώσεων. Τις τελευταίες ημέρες όμως στον αμερικανικό Τύπο πυκνώνουν οι προτροπές πρώην αξιωματούχων, παραγόντων και αναλυτών που ζητούν από τον Λευκό Οίκο να μην υποδύεται πλέον ότι η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα και ότι έχουν κοινά συμφέροντα.

Θεωρούν ότι η Τουρκία βαδίζει αργά αλλά σταθερά στο να γίνει το νέο Πακιστάν καθώς ο Ερντογάν θεωρούν ότι υιοθετεί την πακιστανική φόρμουλα αναμιγνύοντας την σκληρή εθνικιστική γραμμή με το Ισλάμ. Τις επόμενες μέρες, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, αναμένεται να επισκεφθεί εκτάκτως την Αθήνα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ

Απαντήστε στο θέμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.