Νέες Γεωστρατηγικές Συμμαχίες Με όφελος για την Ελλάδα

Μετά το Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,502 δισ. ευρώ που παρουσίασε ο προϋπολογισμός το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,806 δισ. ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2016, ο επόμενος στόχος άμεσα είναι ο Ορισμός της ΑΟΖ από την χώρα μας , μια και η Ελληνική πλευρά μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε κάποια τέτοια διεκδίκηση.

Η Ελληνική πλευρά με ΑΟΖ 505,572 χλμ2 & Υφαλοκρηπίδα 81,451 χλμ2 και εσωτερική έκταση χώρας συν την ΑΟΖ 637,529 χλμ2 είναι έτοιμη σύμφωνα με πληροφορίες μας, να συζητήσει το θέμα με την Αμερικάνικη πλευρά στο πλαίσιο του ταξιδιού του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα αντίπερα νερά του Ατλαντικού που ήδη πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον Υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά καθώς και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη που θα βρίσκονται στην Αμερικανική πρωτεύουσα για την Σύνοδο του ΔΝΤ, θα έχει πολλές επαφές τόσο στο Σικάγο όσο και στην Ουάσιγκτον.
Οι κυρίαρχες συναντήσεις για τον Έλληνα Πρωθυπουργό φυσικά θα είναι με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο και την Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο παρασκήνιο όλων αυτών των επαφών και γνώμονα ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ να έχει αναγνωρίσει ήδη τις ΑΟΖ τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου μια και η ενεργειακή συμμαχία είναι σε εξέλιξη κάτω από την αιγίδα και προστασία μάλιστα της αμερικανικής εταιρείας American Νoble Εnergy Ltd αποτελεί από μόνο του ισχυρό διαπραγματευτικό «χαρτί» για τις επαφές του Πρωθυπουργού στην Αμερική και στην συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο Τράμπ.

Ξεκάθαρο μήνυμα λοιπόν στέλνει η Ελληνική πλευρά προς τις πολυεθνικές Total , ExxonMobil , Repsol , Edison και την Ιταλική ΕΝΙ που σπεύδει ήδη μετά την Κύπρο και στην Ελληνική Ανοικτή αγορά, και την ΕΛΠΕ
Και πώς να μην ανοίξει η Αγορά όταν ο Χάρτης της ΑΟΖ Ελλάδας που βλέπετε παρακάτω υπόσχεται πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ελληνική ΑΟΖ

Ελληνική ΑΟΖ

Η Δυτική Ελλάδα και η περιοχή Νοτίως της Κρήτης για τις Η.Π.Α είναι ένα Νέο EL Dorado , Το Ίδιο ισχύει και για τον Γάλλο Προέδρο Μακρόν μια και στο πρόσφατο ταξίδι του έδωσε την πλήρη στήριξή του στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Μια τέτοια στήριξη περιμένει και από τον Αμερικανό Πρόεδρο η Ελληνική πλευρά και ο Αλέξης Τσίπρας που αν γίνει ( η στήριξη ) τότε να παραμένει ανοικτό το θέμα μιας νέας Βάσης στην Σούδα , κάτω από κάποιες προϋποθέσεις.

Αστάθμητος παράγοντας παραμένει ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία η οποία δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη του ΟΗΕ περί Δικαίου της Θάλασσας, με την οποία τα εθνικά ύδατα μιας χώρας μπορούν να επεκταθούν στα 12 ναυτικά μίλια.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Αιγαίο, ως ημίκλειστη θαλάσσια περιοχή, πρέπει να τεθεί υπό ειδικό καθεστώς, εν αντιθέσει με άλλες ημίκλειστες θάλασσες όπως την Αδριατική θάλασσα, ή πλήρως κλειστές όπως τη Μαύρη Θάλασσα. Αν και φέρει μόνιμη αντίρρηση στο σχετικό άρθρο της Συνθήκης, η ίδια έχει επεκτείνει τα εθνικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα στα 12 ν.μ.

( Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ρωσία η οποία ήδη χαράζει τους αγωγούς της με βάση το Κουρδικά εδάφη για να φέρει πετρέλαιο στην Μαύρη θάλασσα)

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι Το 1995, κατά την επικύρωση της Συνθήκης από το Ελληνικό κοινοβούλιο, η Τουρκία δήλωσε ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα επέκτεινε τα εθνικά της ύδατα πέραν των 6 ν.μ., αυτό θα εκλαμβανόταν ως απόπειρα περιορισμού της καθώς και άμεση προσβολή της εθνικής της κυριαρχίας. Με αυτόν τον ισχυρισμό ισχύει ακόμη και σήμερα το λεγόμενο casus belli.

Με αυτά και αυτά η Ελλάδα όπως βλέπετε και στον Χάρτη πιο πάνω δεν όρισε ΑΟΖ στο Αιγαίο , και φυσικά λόγω εκκρεμοτήτων δεν σκέφτεται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 ν.μ στο άμεσο μέλλον, και αυτό γιατί τα οικόπεδα 12 – 16 – 17 Δυτικά της Κρήτης και νοτίως της Πελοποννήσου υπόσχονται πολλά…. μια και αποτελεί προέκταση της αποκαλούμενης Λεκάνης του Ηροδότου όπου έχουν εντοπισθεί τα μεγάλα κοιτάσματα Φυσικού Αερίου του Ισραήλ.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ

Απαντήστε στο θέμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ