Μετά από το θέατρο του παραλόγου που ζήσαμε το τελευταίο διήμερο με έναν πρωθυπουργό που παραιτήθηκε και ξε-παραιτήθηκε την ίδια μέρα, έχουμε και τον σημερινό ανασχηματισμό, ποιες είναι όμως οι αντιδράσεις των «γύρω» και ποια τα σενάρια για την επόμενη μέρα της Ελλάδας;
Αν προσέξει κανείς το πρωτοσέλιδο των Financial Times εκτός από τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, δηλαδή τον κ. Βενιζέλο, θα διαπιστώσει και την ύπαρξη τριών σεναρίων για το αύριο της χώρας μας.
Σενάριο Νο 1
Στο πρώτο σενάριο λοιπόν και παρά την πολιτική αναταραχή ο Γ. Παπανδρέου εξακολουθεί και απολαμβάνει την εκτίμηση των διεθνών κύκλων ενώ κερδίζει πρόσθετη στήριξη μέσα από την απόφασή του να κάνει ανασχηματισμό ικανοποιώντας παράλληλα αίτημα αρκετών…αναφορικά με την αντικατάσταση του κ. Παπακωνσταντίνου.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι για τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον Παπανδρέου θα ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα και κυρίως αυτό που θέλει η Γερμανία.
Σύμφωνα με του Financial Times αν ο Έλληνας πρωθυπουργός εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης και προωθήσει τα μέτρα λιτότητας μέχρι το τέλος Ιουνίου οι αγορές θα εξομαλυνθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο όπου έχουμε την επόμενη… δόση. Βέβαια όλα αυτά αυτή τη στιγμή έχουν καταρριφθεί καθώς η απόφαση για την 5η δόση έχει ήδη παρθεί και το επόμενο κρίσιμο σημείο είναι ο Σεπτέμβριος και η 6η δόση του δανείου, ενώ όλα θα κριθούν και από τα σκληρά μέτρα λιτότητας και από την απόφαση για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης.
Σενάριο Νο 2
Το δεύτερο σενάριο που τρέχει αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με την ψήφο εμπιστοσύνης, όμως η ψήφος εμπιστοσύνης δεν έχει να κάνει και με την αποδοχή του Μεσοπρόθεσμου όσο και αν ο πρωθυπουργός με τις κινήσεις του τις τελευταίες δυο μέρες ουσιαστικά προσπάθησε να εγκλωβίσει τους βουλευτές του στην καταναγκαστική ψήφο του Μεσοπρόθεσμου μέσω αυτής.
Μην ξεχνάμε δηλώσεις όπως αυτή του κ. Αθανασιάδη ο οποίος κάνοντας μια κωλοτούμπα στο στυλ του πρωθυπουργού είπε πως Μεσοπρόθεσμο δεν ψηφίζω αλλά την κυβέρνηση την στηρίζω…
Στο σενάριο αυτό η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν τα 12 δισ. ευρώ αποτρέποντας την στάση πληρωμών, αυτό όμως θα καθιστούσε παραβίαση της αρχής ότι δεν μπορούν να δοθούν χρήματα στη χώρα εφόσον αυτή δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις για λιτότητα.
Σενάριο Νο 3
Στο τρίτο και δυσμενέστερο σενάριο η Ελλάδα αφήνεται στο έλεος των πιστωτών και οδηγείται σε χρεοκοπία, σε περίπτωση λοιπόν που το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας και το Δ.Ν.Τ. και η Ε.Ε. αποφασίσουν να μην εκταμιεύσουν τα κεφάλαια η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και θα γίνει η πρώτη προηγμένη οικονομία σε 60 χρόνια που θα κηρύξει στάση πληρωμών.
Μια τέτοια έκβαση θα είχε δυσάρεστες συνέπειες όμως στην Παγκόσμια Οικονομία καθώς αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού χρέους το έχει στα χέρια της η Ε.Κ.Τ. ( περίπου 150 δισ. ευρώ), η οποία θα ήταν αναγκασμένη να ζητήσει χρηματοδότηση από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. ενώ αρκετές από τις τράπεζες της Ε.Ε. συνεχίζουν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα και έτσι το ντόμινο θα επεκτεινόταν με άγνωστες προεκτάσεις.
Παράλληλα με την ελληνική χρεοκοπία, στο ίδιο μοτίβο θα ακολουθήσουν λόγω του ντόμινο και οι υπόλοιπες αδύναμες χώρες της Ε.Ε. καθώς η ανάγκη για χρηματοδότηση από την Ε.Κ.Τ. θα κατέρρεε.
Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο
Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.
Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας
Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ