Αποθέματα φυσικού αερίου αξίας 600 δισ στην Κρήτη

Αποθέματα φυσικού αερίου αξίας 600 δισ στην ΚρήτηΤα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά την τύχη της Ελλάδας, εάν επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις για αποθέματα αξίας 600 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Η μελέτη, που συνθέτει υφιστάμενα επιστημονικά δεδομένα, αναφέρει πως υπάρχουν γεωλογικές ομοιότητες που υποδηλώνουν πως τα κοιτάσματα στα ανοικτά της Κρήτης ίσως είναι αντίστοιχα της λεκάνης της Λεβαντίνης, όπου συγκεντρώνονται οι πρόσφατες ανακαλύψεις του Ισραήλ και της Κύπρου.

Επίσης δείχνει ότι υπάρχουν κοιτάσματα στρατηγικής σημασίας στα ελληνικά χωρικά ύδατα νοτίως της Κρήτης που ανέρχονται περίπου στα 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα (Tcm), που επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες φυσικού αερίου της ΕΕ για έξι χρόνια και αντιστοιχούν σε περίπου 1,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου.

Παρόλο που θα χρειαστούν χρόνια για την έρευνα και την εκμετάλλευση των όποιων αποθεμάτων, η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησης και έχει ήδη επιλέξει μια εταιρία για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών που θα εξακριβώσει το μέγεθός τους. Τα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα του 2013.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους, οι συγγραφείς της μελέτης Αντώνης Φώσκολος, Ηλίας Κονοφάγος και Νίκος Λυγερός είπαν ότι αναμένουν τα αποθέματα να αποφέρουν στο κράτος έσοδα 599 δισ. δολαρίων σε βάθος 25ετίας.

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ συντηρητικό νούμερο», δήλωσε στο Reuters ο Κονοφάγος, που οποίου η εταιρία Flow Energy συμβουλεύει ατύπως την κυβέρνηση σε θέματα ενεργειακής στρατηγικής.

Ο Φώσκολος, καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης και ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, είπε ότι οι υποθαλάσσιες εκπομπές μεθανίου και η παρουσία αποθέσεων ένυδρου αερίου στο βυθό της θάλασσας υποδηλώνουν την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων.

Μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση Journal of Environmental Science and Engineering τον Ιούνιο εκτιμά ότι η Ελλάδα διαθέτει 4 Tcm φυσικού αερίου και επιπλέον 3 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τις εισαγωγές καυσίμων -η Ελλάδα ξοδεύει το 5% του ΑΕΠ για εισαγωγές ενέργειας- εάν ανακαλυφθούν αποθέματα που θα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις, θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα χρέους της χώρας και να εξοικονομήσουν ετησίως δαπάνες δισεκατομμυρίων.

Άγνωστη Περιοχή

Οι γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι η γεωλογία της περιοχής, στην οποία έχουν γίνει πολύ λίγες έρευνες, φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενη και ότι τώρα απαιτούνται έρευνες για να εξακριβωθούν τα κοιτάσματα.

Η νορβηγική Petroleum Geo-Services (PGS), που πρόσφατα επιλέγη για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στις ελληνικές θάλασσες, είπε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Ιούλιο του 2011 ότι η περιοχή νοτίως της Κρήτης παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες.

«Η ανάλυση ιλύος για υδρογονάνθρακες από δείγματα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος ODP (Ocean Drilling Program) υποδηλώνουν την ύπαρξη ενεργού συστήματος υδρογονανθράκων σε μεγάλα βάθη», σύμφωνα με την παρουσίαση στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Η PGS συνεχίζει αναφέροντας ότι υπάρχουν πιθανές αναλογίες με άλλες διαπιστωμένες περιοχές υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης.

Η PGS είπε επίσης ότι οι επιτυχημένες έρευνες της Αλβανίας για κοιτάσματα ενδεχομένως υποδηλώνουν ότι υπάρχουν ευρήματα και στην υπεράκτια περιοχή δυτικά της Ελλάδας, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την διαδικασία αδειοδότησης.

Με αυτόν τον εν δυνάμει θησαυρό, η χώρα θα μπορούσε να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος για το αέριο προς την Ευρώπη, εάν οριοθετήσει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) που θα της επιτρέψει να εξορύξει νομίμως τους υδρογονάνθρακες.

Τα ευρήματα κοντά στο Ισραήλ, την Κύπρο και το Λίβανο έχουν τροφοδοτήσει τις προσδοκίες για ανάλογα ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, οι γεωλόγοι επισημαίνουν ότι οι μεμονωμένες εκτιμήσεις δεν σημαίνουν τίποτα και πως μόνο μέσω εξόρυξης μπορούν να εξακριβωθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων.

Ο συνολικός όγκος αερίου στην ανατολική Μεσόγειο εκτιμάται σε πάνω από 10 τρισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωολογικό Ινστιτούτο. Εξαιρεί, ωστόσο, την περιοχή νοτίως της Κρήτης που επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση αερίου στην Ευρώπη για περισσότερο από 15 χρόνια.

 

 

Πηγή:¨Εθνος ethnos.gr

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ

Απαντήστε στο θέμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε τα νέα μας
στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης και λάβετε μόνον ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας

Οοοpss... κάτι πήγε στραβά δοκιμάστε πάλι παρακαλώ